Rymanów
- widok z Góry Kalwarii

Kalwaria rymanowska leży na wzniesieniu o wysokości 416 m n.p.m. Z góry roztacza sie piekny widok na Kotlinę Krosnienską i Pogorze Strzyzowsko-Dynowskie. Po dróżkach kalwaryjskich tak jak przed laty i dzisiaj wędrują pielgrzymi. Stacje drogi krzyżowej i kaplica Grobu Pańskiego zniszczone w 1944 roku podczas walk o wyzwolenie miasta staraniem Ks. Franciszka Mroza - ówczesnego Proboszcza Parafii Rymanów odbudowano w 1981 r. U podnóża góry Kalwarii znajduje się Grota Matki Bożej.

Rymanów na starej pocztówce

Widok kościoła i południowej części Rymanowa po spaleniu w czasie inwazji - Widokówka wydana nakładem Składnicy i Sklepu Kółek Rolniczych w Rymanowie - korespondencja z 21 maja 1917 r.

Rymanowskie wzgórze

Rymanów miasto, okolice i uzdrowisko Rymanów Zdrój znajdują się w powiecie krośnieńskim województwa podkarpackiego, w odległości 15 km. w kierunku południowo-wschodnim ok miasta Krosna.

WIGILIJNY BRUNCH
zapraszamy na świąteczne dania z różnych stron świata

17 grudnia 2017r. (niedziela) godz. 13:00-17:00

65zł/dorośli …i jesz ile chcesz 35zł/dzieci do 7lat

 

MUZYKA NA ŻYWO:

Dominika Farbaniec – vokal

Absolwentka Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach w klasie śpiewu solowego. W latach 2010 – 2014 związana z Instytucją Promocji Kultury Silesia w Katowicach, polsko – austriackim Towarzystwem Muzycznym Passion Artist. Współpracuje z Krośnieńskim Towarzystwem Muzycznym oraz z Podkarpackim Kwartetem Fortepianowym. Instruktorka śpiewu rozrywkowego, która pracę nad głosem opiera na Technice Speech Level Singing ( SLS ) – jednej z najskuteczniejszych metod nauki śpiewu na świecie. Od 2015 roku właścicielka Agencji Muzycznej – Dominika Farbaniec Music Agency w Warszawie.

Michał Dziki – piano

PREZENTACJA STROIKÓW I OZDÓB ŚWIĄTECZNYCH

POTRAWY NA WIGILIJNYM STOLE:

DANIA GORĄCE I PRZEKĄSKI:

Halászlé, węgierska zupa rybna z papryką
Belgijska zupa porowa z ziemniakami
Tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami
Peruwiańskie Chicharrones z polędwicy wieprzowej, z orzeszkami pini
Pierś z indyka w meksykańskim sosie orzechowym
Juleribbe – wieprzowe żeberka z Norwegii
Niemiecka gęś duszona w miodzie i imbirze z warzywami
Szynka pieczona po staropolsku, bejcowana w czerwonym winie
Tourtiere – kanadyjski placek mięsny
Wędzony pstrąg z jabłkami i sosem żurawinowym z Austrii
Glasmastarsill – śledzie z imbirem i chrzanem ze Szwecji
Staropolski karp w galarecie
Sałatka ziemniaczana z burakami, przysmak z Estonii
Śledzik po wileńsku z grzybami
Gołąbki tradycyjne z sosem grzybowym
Kapusta z grochem i kromką chleba razowego
Pierogi ruskie i z kapustą, pierogi z razowej mąki

WIGILIJNE SŁODKOŚCI:

Casadielles, ciasto orzechowe z Hiszpanii
Kourabiedes, greckie wigilijne ciasteczka
Szwedzki krem marcepanowy z makiem i wiśniami
Makowce drożdżowe i strudle z jabłkami

NAPOJE W CENIE:

Tradycyjny kompot z suszu owocowego z miodem i goździkami
ODDZIELNIE PŁATNE:

Kawa, herbata, gloggi, napoje, soki, grzańce, miody pitne, wino, piwo, alkohole.

Poprzedni wpisMIKOŁAJKOWY BAL PRZEBIERAŃCÓW - 3 grudnia 2017r.(niedziela), godz. 13:00 Następny wpis„Nasz Rymanów” grudzień 2017 - wydanie z kalendarzem

Dodaj komentarz

Imię wymagane

Strona www